29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, January 27, 2023
spot_img

Air Pasang Besar Di ‘Tanah Paling Selatan Benua Asia’ Tanjung Piai Jadi Tarikan Pelancong!

Fenomena air pasang besar yang berlaku di Taman Negara Tanjung Piai, Pontian, Johor — terus menjadi tarikan pelancong dan penduduk setempat terutama ketika musim cuti sekolah.

Air Pasang Besar Di Tanah Paling Selatan Benua Asia Tanjung

Penolong Pengurus Taman Negara Tanjung Piai Afendi Abdullah berkata air pasang besar berlaku sejak 22 Disember lepas dan dijangka berterusan hingga hari ini (27 Dis) dengan ketinggian maksimum 3.6 meter pada semalam (26 Dis).

Beliau berkata fenomena air pasang tersebut bermula pada 10.30 pagi hingga 1 petang, namun pengunjung boleh melihat ketinggian air pasang paras maksimum sekitar 11.15 pagi.

1672114614 240 Air Pasang Besar Di Tanah Paling Selatan Benua Asia Tanjung

“Pihak Taman Negara Tanjung Piai menyasarkan kehadiran pengunjung dan pelancong hingga hujung tahun ini seramai 150,000 orang, dengan seramai 4,000 pengunjung telah berpeluang menyaksikan fenomena air pasang besar.

“Bagi tahun ini sahaja, hingga November lepas taman negara berkenaan telah dikunjungi seramai 140,000 orang,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Program Cuti-Cuti Malaysia Fun Ride Penghujung Benua Asia Sempena Pesta Air Pasang Besar Tanjung Piai 2022.

Air Pasang Besar Di Tanah Paling Selatan Benua Asia Tanjung

Menurut Afendi kebiasaannya fenomena air pasang akan berlaku antara 3 hingga 4 kali dalam setahun.

Sementara itu, Muhamad Nasir berkata bagi fenomena air pasang kali ini pengunjung turut berpeluang menyertai acara sampingan yang dianjurkan oleh Tourism Malaysia Wilayah Selatan dengan kerjasama Kelab Berbasikal Anak-Anak Malaysia (BAAM) dan Kelab Berbasikal BMX Batu Pahat.

1672114615 176 Air Pasang Besar Di Tanah Paling Selatan Benua Asia Tanjung

Beliau berkata aktiviti berbasikal yang pertama kali diadakan itu akan dimasukkan dalam kalender tahunan pelancongan negeri berikutan sambutan yang menggalakkan.

Seramai 283 peserta dari Malaysia, 12 Indonesia dan 5 dari Singapura menyertai acara kayuhan santai sejauh 30 kilometer mengelilingi kawasan Tanjung Piai ini.

1672114615 803 Air Pasang Besar Di Tanah Paling Selatan Benua Asia Tanjung

Sementara itu, seorang pengunjung dari Pasir Gudang, Nur Azzameera Azlee, 32, berkata beliau mengambil kesempatan cuti hujung minggu dan sempena Hari Krismas untuk berkunjung ke Tanjung Piai.

“Ini kali ketiga saya ke sini dan kali ini saya bersama keluarga turut meyertai acara kayuhan santai yang dianjurkan, selain tidak melepaskan peluang melihat fenomena air pasang,” katanya.

1672114616 678 Air Pasang Besar Di Tanah Paling Selatan Benua Asia Tanjung

Sumber: BERNAMA

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI