25 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023
spot_img

Airbnb Henti Ambil Tempahan Penginapan Di China


Perkhidmatan penyewaan rumah Airbnb menutup perniagaannya di China berikutan penutupan negara itu bagi membendung pandemik COVID-19 tidak menunjukkan tanda-tanda akan berakhir, menurut sumber yang rapat dengan syarikat.

Airbnb tidak lagi akan menempah penginapan atau “pengalaman” pelawat di China, sebaliknya menumpukan aktiviti membantu orang di sana dengan rancangan perjalanan ke luar negara, kata sumber itu kepada AFP.

Syarikat yang berpangkalan di San Francisco enggan mengulas.

china1

Airbnb melancarkan perniagaannya di China enam tahun lalu dan menempah penginapan rumah di negara itu untuk kira-kira 25 juta pengunjung.

Tempahan kediaman di China hanya menyumbang satu peratus daripada tempahan Airbnb dalam beberapa tahun kebelakangan ini, lapor syarikat itu.

Airbnb menghadapi persaingan yang sengit di China dan COVID-19 menjadikan operasinya di sana lebih rumit dan mahal.

stangel airbnb CNY19 2019 2802

China meneruskan dasar sifar-COVIDnya, mengenakan sekatan keras dan sekatan pergerakan di beberapa bandar, walaupun kebanyakan negara lain di dunia telah beralih kepada hidup dengan coronavirus.

Sekatan, termasuk perintah tinggal di rumah di hab ekonomi Shanghai dan sekatan di seluruh Beijing menjejaskan ekonomi negara itu.

Airbnb menjangkakan pelancongan keluar dari China yang berkembang pesat sebelum wabak itu akan pulih apabila sekatan COVID-19 berkurangan dan sempadan dibuka semula.

1 epW 6zPbDVhvVDD8HyyMGQ

Tempahan di Airbnb mencecah paras tertinggi pada suku pertama tahun ini, kata firma itu dalam laporan pendapatan baru-baru ini, menandakan bahawa permintaan perjalanan yang disekat oleh pandemik COVID-19 sedang dilancarkan.

Walaupun lonjakan Omicron dan tahap jangkitan yang berterusan, tempahan Airbnb untuk penginapan dan “pengalaman” perjalanan mengatasi 102 juta dalam tiga bulan pertama tahun ini, menetapkan rekod suku tahunan baharu, kata syarikat itu dalam satu kenyataan hasil pendapatan.

“Tetamu membuat tempahan lebih banyak berbanding sebelum ini,” kata Airbnb kepada pemegang saham dalam sepucuk surat.

“Melihat ke hadapan, kami melihat permintaan terpendam yang kukuh dan berterusan.”

airbnb1

Sumber: Berita Harian

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI