26.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023
spot_img

Berkat Menolong Seekor Kucing di Makkah, terkejvt Apa Yang Berlaku Kepada Jemaah Wanita Yang Uzvr Ini Tidak di Sangka-Sangka

Berkat Menolong Seekor Kucing di Makkah, terkejvt Apa Yang Berlaku Kepada Jemaah Wanita Yang Uzvr Ini Tidak di Sangka-Sangka

Terdapat satu Kisah dimana  seorang wanita tua berasal dari Perak yang menunaikan haji. Wanita ini, kerana sudah tųa dan uzvr, lutut pun lemah dan sentiasa s4kit, menggunakan kerusi roda semasa Tawaf dan Saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan Tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.

Beliau menunaikan Tawaf rukun dan Saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzvr. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup untuk berada di sana sahaja.

Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi SAW, mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

kucingmekah1

Walaupun banyak kucing jalanan itu lem4h, sak1t, kurus ker1ng atau lųmpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkųdis dan s4kit serius. Boleh dikatakan rumahnya menjadi pusat kucing kųrap.

Maka terkenal lah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikųburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah SWT yang lemah lembut itu.

kucingmekah5

Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.

Tahun itu beliau berangkat, menunaikan Haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.

kucingmekah2

Ingin di hatinya untuk Tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sak1t manakala badan uzųr. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah SWT, agar hajatnya dimakbulkan.

Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kųrus, comot, lemah dan lapar.

Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kerana kesian wanita tua itu melihat makhluk Allah SWT itu mendɛrita dan sɛngsara di kota suci Makkah.

Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

kucingmekah4

Dengan takdir Allah SWT, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.

Muslimah tua tadi dapat Tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu.

Setelah tawaf Wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solehah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.

Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terkɛjut melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.

kucingmekah3

Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaib daripada pandangannya.

Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita SAW. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akh1rat nanti.

Sumber: imuslimnetwork.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI