23.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023
spot_img

“Bestnye!” – Ini 5 Mini Zoo di Selangor Yang Anda Boleh Bawa Anak-Anak Sempena Cuti Sekolah (2022)

Menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga semasa cuti sekolah adalah yang terbaik boleh anda miliki. Semua perkara anda boleh lakukan pada hujung minggu dan semasa cuti sekolah di negeri Selangor yang indah ini. Tourism Selangor telah memilih enam aktiviti utama untuk cuti sekolah dan menyediakan percutian keluarga yang sesuai untuk cuti sekolah, dengan jadual perjalanan individu berdasarkan umur dan keutamaan. Tidak perlu mencari lebih lanjut jika anda sedang mencari tempat untuk membawa anak-anak anda ke tempat di mana mereka boleh aktif secara fizikal atau cabut plag daripada peranti elektronik mereka. Ini adalah enam aktiviti untuk dinikmati semasa cuti sekolah di Selangor pada tahun 2022!

Zoo Negara

5 Mini Zoo Anda Boleh Bawa Anak Anak Sempena Cuti Sekolah

Zoo Negara ialah zoo terbesar di Malaysia, seluas 44 hektar (110 ekar) di Ulu Klang, Daerah Gombak, Selangor. Zoo Negara menempatkan kira-kira 5,137 spesimen yang mewakili 476 spesies mamalia, burung, amfibia, reptilia dan ikan yang berbeza. Terdapat banyak paparan untuk dinikmati, yang terletak di sekeliling tasik yang ideal dengan bangau berkeliaran percuma, burung pelikan, burung kuntul, ibis dan angsa di dalam persekitaran berlandskap yang indah yang dihuni oleh pokok-pokok matang. Jangan lupa tentang sesi Memberi Makan Haiwan. Waktu operasi Zoo Negara adalah setiap hari dari 9.00 pagi – 5.00 petang.

Farm  In The City, Seri Kembangan 

1662248387 985 5 Mini Zoo Anda Boleh Bawa Anak Anak Sempena Cuti Sekolah

A Nature and Animals Farm In The City (FITC) ialah konsep yang menggabungkan unsur hidupan liar dan alam semula jadi dalam persekitaran seperti taman pemuliharaan. FITC berhasrat untuk menjadi hab pelancongan di negeri ini dengan memberikan pandangan yang mengajar dan menarik tentang gaya hidup dan pemandangan bandar, ladang dan dusun buah-buahan di Malaysia, lengkap dengan tumbuh-tumbuhan dan fauna semula jadi. FITC menggalakkan pelawat untuk melibatkan diri dengan haiwan dan hidupan tumbuhan dalam suasana yang santai namun asli. FITC juga meletakkan nilai tinggi dalam mendidik pelancong tentang pelbagai aspek kehidupan ladang dan haiwan serta pemuliharaan dan pemeliharaan hidupan liar. Waktu hari bekerja adalah dari 10.00 pagi – 6.00 petang, manakala waktu hujung minggu adalah dari 9.30 pagi – 6.00 petang dan ditutup setiap hari Selasa.

G2G Animal Garden, MAEPS Serdang

5 Mini Zoo Anda Boleh Bawa Anak Anak Sempena Cuti Sekolah

G2G Animal Farm terletak di Taman Ekspo Agro Malaysia di Serdang (MAEPS). G2G Animal Garden ialah zoo haiwan kesayangan yang sangat baik untuk peminat haiwan, keluarga dan sesiapa sahaja yang ingin melibatkan diri dengan haiwan. Lawati zoo haiwan peliharaan G2G Animal Garden bersama keluarga anda. Memberi makan dan membelai haiwan membolehkan anda menjadi lebih dekat dengan alam semula jadi dan haiwan. Antara stesen haiwan tersebut ialah Rumah Kucing, Sangkar Burung, Rumah Terapi Haiwan, Taman Arnab, Rumah Reptilia, Rumah Merpati, Taman Kura- kura, dan Haiwan Peliharaan Kampung. Waktu hari bekerja ialah 10 pagi hingga 6 petang, manakala hujung minggu dan cuti umum ialah 9.30 pagi hingga 6 petang.

Sunway Lagoon Wildlife Park

1662248388 432 5 Mini Zoo Anda Boleh Bawa Anak Anak Sempena Cuti Sekolah

Wildlife Park @ Sunway Lagoon ialah zoo interaktif dan pendidikan dengan burung, reptilia dan mamalia yang luar biasa, kecil dan mesra. Idea interaktif zoo ini membolehkan pengunjung bukan sahaja memerhati dan belajar tentang haiwan, tetapi juga untuk mendekati dengan haiwan dengan menyentuh mereka. Tarikan zoo interaktif sepenuhnya menawarkan pelbagai aktiviti pendidikan dan menarik untuk seisi keluarga, daripada perjalanan pembelajaran melalui Pertemuan Hidupan Liar haiwan yang unik sehinggalah dihiburkan oleh haiwan berbakat di Teater Hidupan Liar dan memberi makan kepada haiwan di Pet Village.

Aviary ‘N’ Bunny Park @ National Botanical Garden Shah Alam

Aviary

Aviary & Bunny Park Taman Botani Negara Shah Alam ialah zoo kecil untuk kanak- kanak. Pendidikan Haiwan Kesayangan (Pets Education) juga disediakan untuk anak- anak muda belajar tentang zoo membelai dan kasih sayang haiwan. Kanak-kanak akan memulihara dan menghargai sifat haiwan peliharaan. Aviary & Bunny Park dibuka setiap hari dari 8.00 pagi – 5.00 petang dan layari laman web rasmi mereka untuk maklumat lanjut https://aviary-bunny-park-tbnsa.business.site.

Selain tempat-tempat di atas yang menyeronokkan dan unik untuk dilawati oleh pelancong di Negeri Selangor, terdapat banyak lagi tempat menarik di Selangor yang patut anda lawati terutamanya pada musim cuti sekolah pada tahun 2022. Disebabkan negeri Selangor popular, akan datang, dan destinasi pelancongan teratas di Malaysia, ia akan menjadikan perjalanan anda tidak dapat dilupakan dan unik.

So, apa tunggu lagi cuti sekolah ni? Jom “Pusing Selangor Dulu!”.

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI