27.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 1, 2023
spot_img

Cara Buat Kerepek Terung Rangup Untuk Kudapan, Sampai Berebut Anak-Anak Makan!

Kalau anak-anak susah nak makan sayur, boleh mula ajar mereka makan sayur dengan membuat kerepek terung rangup ini.

Bukan setakat budak, orang dewasa pun suka kalau sayur digoreng tepung macam ni. Cepat je habis sepinggan. Sesuai dibuat untuk kudapan makan petang.

Jom lihat cara membuat kerepek terung perkongsian oleh Puan Syahirah Adnan ini.

RESEPI KEREPEK TERUNG RANGUP UNTUK KUDAPAN ANAK

Sedap terung goreng ni..

Semalam tengok member dalam group ni share macam mana dia nak tarik minat anak makan sayur..Alhamdulillah saya baru je goreng ni untuk kudapan petang anak, berebut diorang makan.

Yang ini saya gaul dengan tepung bestari je.. Tq pada “baba” yang share resepi & tips ni

Ha gambar kedua tu, kita repeat lagi goreng untuk dinner.. Ada kawan-kawan dalam group cakap potong bentuk jejari pun sedap..

terung2

Masha Allah lagi sedap!! Macam fries!!!

BAHAN-BAHAN :TerungTepung bestari

CARA-CARA PENYEDIAAN :

1. Guna terung yang masih keras. Cuci bersih dan potong nipis.

2. Taburkan tepung bestari secukupnya. Gaul sehingga tepung bersalut rata dengan terung. Tepung tak perlu bancuh dengan air.

3. Sedia untuk digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing.

TIPS EXTRA :Kalau tiada tepung bestari, taburkan garam, serbuk kunyit, tepung jagung dan gaul rata. Taburkan serbuk cili jika mahu pedas.

terung3

Selamat mencuba!

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

 

Sumber: imuslimnetwork.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI