23.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023
spot_img

Cara Goreng Telur Mata Kerbau Yang Cantik Dan Elok, Kena Ikut 3 Teknik Ini

Telur mata kerbau terkadang menjadi pelengkap kepada sesuatu hidangan. Tak kiralah nasi goreng ke, mi atau meggi goreng mahupun nasi lemak. Gadingan hidangan ini automatik menjadi sempurna dengan adanya telur mata kerbau.

Bila tengah lapar pun cukup dengan hidangan telur mata kerbau ingin menjadi santapan.

Namun jika anda ingin masak telur mata kerbau yang ‘perfect’ ada caranya. Barulah boleh dapat kuningnya yang cantik dan sempurna.

Seorang lelaki bernama Wan Luqman ini kerjanya sebagai tukang goreng telur berkongsikan tip dan cara yang betul untuk menghasilkan telur mata kerbau yang elok rupanya.

Mari sama-sama baca perkongsiannya di bawah

TIPS GORENG TELUR MATA KERBAU

Hi assalam, Saya ni kerjanya sebagai tukang goreng telur sahaja. Saya specialist dalam goreng telur mata. Macam-macam kerja ada didunia ni, jadi saya pilih kerjaya ni. Maklumlah kite spm je…

Jadi saya nak kongsikan sikit tips-tips nak buat telur mata kerbau.

PERTAMA

Guna kuali kecil dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu tak merebak ikut saiz kuali.

KEDUA

Minyak kena lebih supaya dia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan terus pecahkan ke dalam kuali. Jangan risau, kita toss dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih dah mula garing sedikit, kemudian boleh di angkat.

telur2

KETIGA

Guna telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Selalu kita order kat kedai, bila mintak telur mata kerbau, dibaginya telur mata jin mata satu, telur mata buta sebelah dan paling teruk telur mata dajal, musibah namanya tu.

telur3

HASILNYABila telur macam ini. Kuning-kuning tu samada cair atau separa cair. Baru berselera.

telur4

Sekian, Terima kasih dan selamat mencuba!

Sumber: imuslimnetwork.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI