31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 2, 2023
spot_img

Disuruh minta maaf sebab fitnah tentera, Anwar ‘pusing’ cerita tuduh kemudahan ATM tak lengkap pula

Baru-baru ini, pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengeluarkan kenyataan dengan menfitnah tentera di kawasan Bera telah dibayar RM300 untuk mengundi awal yang sepatutnya berlangsung pada 15 November 2022.

@malaysianow

Anwar tuduh tentera makan rasuah | 11 Nov 2022 #MalaysiaNow #News #FlashNews #malaysia #anwar #rasuah #tentera #Bera #SPR #pilihanraya #ismailsabri #pru15 #ge15 #undi #beritatiktok #fyp

♬ original sound – MalaysiaNow – MalaysiaNow

Disebabkan itu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan juga Menteri Pertahanan Malaysia, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein telah meminta Anwar Ibrahim untuk membuat permohonan maaf kepada pihak tentera kerana mengeluarkan tuduhan yang keterlaluan.

“Tuduhan mengatakan tentera dibayar ini tuduhan jahat. Jangan hina anggota tentera. Saya minta Anwar tarik balik tuduhan tersebut dan minta maaf, bukan pada saya tetapi kepada anggota tentera kerana tuduh mereka terima wang dan sebagainya,” kata Ismail Sabri dalam sidang media di Bera, Pahang.

 

809274

Namun, memetik laporan dari Malaysiakini, Anwar seakan cuba ‘memutar’ cerita apabila menyuruh Ismail Sabri pula meminta maaf kepada pihak tentera berikutan beberapa isu yang belum pasti kesahihannya melibatkan kemudahan Angatan Tentera Malaysia (ATM).

“Saya kata ada tentera diberi RM300 dan SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) kena pastikan perkara itu tidak boleh berlaku, saya ada bukti.
“Dia (Ismail Sabri) jawab Anwar kena minta maaf dengan tentera, ini Mail (Ismail Sabri) yang kena minta maaf dengan tentera itu kamu, kerana kapal tak siap, kapal terbang helikopter tak sampai, wang untuk tentera itu disonglap dan disakau, kamu (Ismail Sabri) yang mesti minta maaf,” katanya.

61666213592 AnwarIbrahim

Terdahulu, menerusi satumajlis di Kuala Nerus, Terengganu pengerusi PH itu telah mendakwa ada berlaku pengundian awal membabitkan tentera di Bera, Pahang.

Beliau memberitahu yang  anggota tentera berkenaan telah dibayar dan menegaskan bahawa mempunyai bukti kukuh tentang hal tersebut.

 “Saya menerima maklumat sahih contoh undi dari satu tempat yang saya tak boleh umumkan untuk tentera di Bera yang dibayar RM300.
“Soalnya mengapa dan bagaimana SPR boleh izinkan kalau mereka tahu undi awal yang sepatutnya 15 November.
“Bagaimana (undi awal) boleh dijalankan hari ini, saya bimbang kerana unsur wang, unsur tekanan (dan) unsur penipuan yang berlaku kerana ada bukti,” katanya.

Sumber: Malaysiakini (NS Ramli)

 

 

Sumber: www.malay.news

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI