24.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023
spot_img

Elak Melakukan Perjalanan Ke Negara Ini, Lagi Lapan Negara Dimasukkan Ke Kategori Negara Berisiko Tinggi Varian Omicron


Kebimbangan terhadap penularan Covid-19 varian Omicron yang semakin ‘mengganas’ di peringkat global membuatkan kerajaan mengambil langkah berjaga-jaga yang cukup proaktif.

Sebanyak lapan negara yang terkini dimasukkan ke dalam senagari negara berisiko tinggi menjadikan jumlah negera berisiko tinggi kepada 18 buah negara.

Dalam pada masa yang sama Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin turut mengumumkan penarikan semula sekatan perjalanan sementara ke atas lapan buah berisiko tinggi susulan peningkatan mambabitkan varian Omicron. Negara terbabit ialah Afrika Selatan, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibia, Zimbabwe dan Malawi.

423984
City photo created by kroshka__nastya – www.freepik.com

Namun negara-negara tersebut kini dimasukkan ke dalam senarai negara berisiko tinggi. Berikut merupakan negara-negara yang dikategorikan sebagai berisiko tinggi Omicron.

 1. United Kingdom
 2. Amerika Syarikat
 3. Australia
 4. Arab Saudi
 5. Norway
 6. Perancis
 7. Denmark
 8. India
 9. Kanada
 10. Nigeria
 11. Afrika Selatan
 12. Bostwana
 13. Eswatini
 14. Lesotho
 15. Mozambique
 16. Namibia
 17. Zimbabwe
 18. Malawi

Beliau turut menggesa rakyat Malaysia agar tidak melakukan perjalanan ke negara-negara tersebut jika tiada keperluan penting.

Semua individu yang memasuki sempadan tanah air dari negara-negara yang disenaraikan di atas perlu melakukan ujian kendiri setiap hari sepanjang kuarantin.

Jadi buat anda yang merancang bercuti ke mana-mana negara disebut harap dapat tangguhkan dahulu atau mengambil langkah penjagaan yang teliti dan rapi.Sumber: www.libur.com.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI