30 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 28, 2022
spot_img

Jom Ke Pulau Pangkor, Sepanjang Tahun Boleh Datang Bercuti Walaupun Musim Tengkujuh

Pulau Pangkor terletak  di perairan Selat Melaka di Perak merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Malaysia. Pulau Pangkor cukup strategik buat mereka yang ingin bercuti ke pulau walaupun pada musim tengkujuh. Pulau Pangkor dikatakan berasal daripada bahasa Siam iaitu Pang Koh bermakna ‘pulau yang cantik’.

Pangkor Laut Resort, Pangkor | 2022 Updated Prices, Deals

Dengan jarak perjalanan hanya sekitar tiga jam dari Kuala Lumpur, Pulau Pangkor, Perak pastinya lokasi paling strategik sekiranya anda hanya mempunyai tempoh yang pendek untuk bercuti merehatkan diri. Untuk ke Pulau Pangkor, ada dua lokasi pangkalan bot menyediakan perkhidmatan bot iaitu jeti Lumut atau jeti Pangkor dengan kadar tambang berbeza dikenakan.

11 reasons why you should visit Pangkor Island -

Pulau ini kecil sahaja, malah pengunjung sebenarnya boleh melawat ke semua tarikan Pangkor dalam masa setengah hari sahaja. Destinasi ini boleh dijelajahi dengan berjalan kaki atau menggunakan kenderaan.

Tempat-tempat menarik untuk dikunjungi :

Pasir Bogak

Pasir Bogak beach | @ Pulau Pangkor | ferum | Flickr

Teluk Nipah

PANTAI TELUK NIPAH - TOURISM MANJUNG

Pangkor Laut

Pangkor Laut Resort - Small Luxury Hotels of the World, Pangkor – Updated 2022 Prices

Kota Belanda

Dutch Fort (Kota Belanda) , Pulau Pangkor

Batu Bersurat

misteri-batu-bersurat-pangkor - Xplorasi Destinasi

Perkampungan nelayan dan membina bot nelayan

Tempat Menarik Di Pulau Pangkor [2022] | Melancong.my

Masjid Terapung Ikon Pangkor

Masjid Al-Badr Seribu Selawat terletak di Pulau Pangkor menjadi masjid terapung pertama di Perak. Bukan sahaja fungsi utamanya sebagai tempat beribadat dan majlis ilmu, ia turut menjadi salah satu lokasi wajib dilawati apabila berkunjung ke Pulau Pangkor. Malah, tidak keterlaluan jika ia diibaratkan sebagai ikon Pulau Pangkor dan Perak kerana Masjid Al- Badr Seribu Selawat menampilkan kelainan dengan dipenuhi selawat di setiap ruangnya.Masjid itu juga menunjukkan konsep mirip masjid di Turki dan Timur Tengah melalui kubah dan seni binanya.

Pangkor Island: Coral Bay Resort Pangkor 2 Days 1 Night Full Board Package | Travelog

Hasil Laut Segar

Hasil ikan segar dari Pangkor telah terkenal antara kualiti terbaik yang dipasarkan ke bandar-bandar luar. Meskipun industri perikanan adalah sumber ekonomi utama Pangkor yang secara majoriti dimonopoli oleh kaum China, masih terdapat golongan nelayan tradisional Melayu yang tertumpu di Kampung Teluk Dalam. Sementara itu, Kampung Sungai Pinang Kecil adalah lokasi utama yang menempatkan beberapa kilang memproses makanan laut kering.

Ikan Bilis Mata Biru Cukup Popular Di Pulau Pangkor

Jangan lupa singgah ke salah satu kilang tersebut dan dapatkan hasil penting pulau ini seperti sotong kering, udang kering, ikan masin, sate ikan dan pelbagai jenis ikan bilis dengan harga istimewa.

Tidak jauh dari kampung itu, pelawat boleh melihat kawasan yang popular dengan industri pembinaan bot tradisional iaitu Kampung Sungai Pinang Besar. Di sini, tukang kayu tempatan mengambil masa berbulan-bulan malah mungkin mencecah hingga setahun untuk membina sebuah bot besar yang berharga ribuan ringgit.

Menariknya Pangkor!

 

Antara keistimewaan lain Pangkor ialah jumlah burung enggang yang banyak dan mudah dilihat berterbangan terutama di kawasan hutan berhampiran dengan laut. Malah burung-burung itu cukup jinak untuk mendekati pengunjung.

YOUR FIRST NIGHT ATTIRE 👙 on Twitter: "3) LANGKAWI, KEDAH Pergi Langkawi tak sah kalau tak naik Langkawi Cable Car. Nikmati juga keindahan alam di Kilim Geoforest Park di mana anda boleh

 

Sumber: www.libur.com.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI