28.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 2, 2023
spot_img

Jom Lihat 10 Penjara Mewah Ala VIP, Dah Macam Hotel!

Penjara dikaitkan sebagai tempat yang ngeri dan dikelilingi jeriji besi, tempat ditempatkan pesalah untuk segala kesalahan.

Tapi rupanya tak semua penjara menakutkan, ada yang mewah dan khabarnya lebih selesa daripada hotel. Mempunyai tilam empuk, ruangan yang selesa serta fasiliti lengkap seperti berada di luar.

Bukan itu sahaja, malah ia juga agak mewah bila turut dilengkapi dengan fasiliti seperti gim dan banyak lagi. Malah ada yang mempunyai keistimewaan yang mana orang luar boleh menemani pesalah di dalam penjara.

Ini 10 penjara mewah ada di dunia:

  1. Penjara Bastoy, Norway

Penjara ini terletak di pulau Bastoy, Norway. Penjara ini dapat menampung 100 pesalah dalam satu masa. Di dalam penjara ini terdapat court tenis, stable kuda, kolam memancing, dan kawasan untuk berjemur yang super mewah.

bastoy

  1. HMP Addiewell, Scotland

Penjara ini memiliki sel yang selesa. Para pesalah juga dilayan dengan baik. Mereka diberi banyak latihan sehingga bersedia untuk kembali ke masyarakat setelah bebas nanti.

hmp

  1. Otago Corrections Facility, South Island, NZ

Penjara ini mempunyai sel yang selesa untuk penghuninya.  untuk narapidananya. Ada beberapa kelas yang dapat diikuti oleh penghuni di penjara ini iaitu diajarkan cara bercucuk tanam dengan baik dan juga kegiatan memasak.

Otaga

  1. Aranjuez Prison, Sepanyol

Penjara ini memberikan fasiliti yang sangat selesa untuk kanak-kanak yang menjadi banduan. Dalam tahun pertama di penjara, ibu bapa mereka diizinkan untuk menemani. Sel di penjara ini direka cantik dan selesa untuk kanak-kanak. malah ada ruang bermain khusus untuk mereka.

aranjuez

  1. Champ-Dollon, Swiss

Bilik dalam penjara ini boleh memuatkan tiga orang penghuni. Tilam dan ruang dalam bilik memang cukup selesa. Ia seakan bilik hostel di universiti.

champ

  1. JVA Fuhlsbuettel, Jerman.

Penjara ini memiliki ruangan sel yang selesa. Pencahayaannya sangat cukup. Di dalam sel penjara ada juga katil, tandas peribadi dan sofa. Bukan itu sahaja, kat dalam penjara ini juga ada ruang tamu untuk penghuni bersantai.

jva

  1. Sollentuna Prison, Sweden

Bilik di penjara ini sangatlah selesa. Ada ruangan menonton TV, tempat bersukan dan beberapa fasiliti lainnya.

sollentuna

  1. Halden, Norway

Penjara ini disebut sebagai penjara paling manusiawi di dunia. Sel di penjara ini sangat selesa dengan pencahayaan cukup. Penghuninya diberi kemudahan seperti TV yang boleh digunakan untuk menonton, ruangan gim, dan tempat rakaman muzik. Hebat kan!

halden

  1. Justice Center Leoben, Austria.

Penghuni di penjara ini ditempatkan dalam sebuah sel yang lengkap dengan bilik mandi dan ruang dapur peribadi. Ia juga turut dilengkapi dengan gim, taman rekreasi dan gelanggang bola keranjang.

justice centre

  1. Pondok Bambu, Indonesia

Penjara wanita Pondok Bambu ini mempunyai ruang yang cukup selesa untuk penghuninya. Dilengkapi dengan sofa empuk, pesalah juga turut mempunyai ruang untuk berkumpul dengan selesa.

pondok bambu

Kredit: Brilio.net

Sumber: www.libur.com.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI