27.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023
spot_img

Jom Lihat 5 Negara Paling Pelik Di Dunia, Rasa-Rasa Nak Pergi Tak?

5 negara ini antara paling pelik yang ada di dunia. Kalau anda berkesempatan, negara mana yang anda rasa nak pergi bercuti?

  1. Korea Utara

Negara yang seram dan menyendiri. Rakyatnya juga kelihatan agak tertekan dan depresi. Kat Korea Utara memang ada banyak bangunan pencakar langit yang tinggi dan hebat tapi dalam bangunan tersebut tiada berpenghuni. Kalau datang ke sini memang tak tahu mana yang betul dan mana yang palsu

NK The New York Times scaled
Credit Photo: New York Times
  1. Djibouti

Negara kecil ini mempunyai banyak pengkalan tentera asing dan ia merupakan salah satu negara paling mahal di Benua Afrika. Rakyatnya juga tak berapa mesara dengan orang luar.

Djibouti City Djibouti 2009 Djibouti City Republic of Djibouti ... foto blackpast.org
foto blackpast.org
  1. Equatorial Guinea

Negara yang menggunakan bahasa Sepanyol sebagai bahasa kebanggsaan merupakan negara kedua yang mempunyai rizab minyak paling banyak di Afrika. Namun kebanyakkan rakyat mereka hidup dalam kemiskinan. Malah ia juga merupakan negara paling mahal di benua Afrika.

  1. Tuvalu

Merupakan negara kedua paling kurang menerima pengunjung di dunia. Lapangan terbang yang ada di pulau ini meliputi hampir kesemua kawasan yang ada. Paling menarik ia akan bertukar menjadi padang permainan bagi penduduk tempatan pada waktu malam. Negara ini mendapat pendapatn daripada menyewakan lesen domain tv. Terletak di tengah-tengah lautan, negara ini juga khabarnya sedang tenggelam.

tuvalu yahoo malaysia news scaled
(Photo by Mario Tama/Getty Images)
  1. Bhutan

Bhuta dikenali sebagai negara paling gembira di dunia. Penduduk Bhutan suka makan nasi merah dan juga cheesy peppers. Paling unik mereka sangat obses dengan kemaluan lelaki. Kalau datang ke sini, anda perlu membayar cukai USD250 setiap hari.

bhutan 2 escap
Credit Photo: escap

Sumber: Drew Binsky

Sumber: www.libur.com.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI