25.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, March 23, 2023
spot_img

Keunikan Tokong Si Thian Kong, Tarikan Baharu Pelancongan Di Kuala Pilah


Keunikan Tokong Si Thian Kong yang tersergam indah di Kuala Pilah menjadi antara tarikan pelancongan di negeri ini dengan limpahan lampu neon dan LED berwarna-warni menaikkan semangat masyarakat Cina untuk menyambut Tahun Baharu Cina kali ini.

Rumah ibadat itu mempunyai nilai sejarah tersendiri merupakan lambang kebanggaan masyarakat Tionghua di Kuala Pilah. Ia menjadi lebih menarik kini kerana panorama waktu malam dapat disaksikan menerusi limpahan lampu berwarna-warni menghiasi bangunan itu.

Cahaya berwarna-warni itu turut menyerlahkan hiasan patung harimau serta objek lain dan lebih 2,000 tanglung digantung di perkarangan tokong tersebut. Tahun Baru Cina 2022 adalah Tahun Harimau, (haiwan ketiga dalam kitaran 12 haiwan dalam zodiak Cina).

 Dekorasi patung harimau gergasi ditempatkan di Tokong Si Thian Kong menjadi tumpuan para pengunjung untuk merakam gambar sebagai kenangan Dekorasi patung harimau gergasi ditempatkan di Tokong Si Thian Kong menjadi tumpuan para pengunjung untuk merakam gambar sebagai kenangan

Pemangku Pengerusi Pertubuhan Penganut Dewa Si Thian Kong, Tee Kim Hai berkata dahulunya rumah ibadat itu dikenali sebagai Tokong Sam Seng Keong terletak di pekan Kuala Pilah kemudian pihaknya membina tokong baharu di Lot PT 2157, 7 Kilometer Jalan Tampin Kuala Pilah, pada 2009.

“Tokong ini dibina di tanah seluas 4.8 hektar dikelilingi alam semula jadi, telah siap sepenuhnya pada 2015, kami mempunyai kira-kira 11 pekerja dan Tokong Sam Seng Keong yang berusia lebih 100 tahun telah lama ditutup. 

Limpahan lampu neon, LED berwarna-warni dan pelbagai dekorasi bercahaya menghiasi persekitaran Tokong Si Thian KongLimpahan lampu neon, LED berwarna-warni dan pelbagai dekorasi bercahaya menghiasi persekitaran Tokong Si Thian Kong

“Kalau dilihat ukiran bangunan ini, semua idea adalah hasil perbincangan ahli dalam pertubuhan ini, kami tidak melantik mana-mana pereka dalaman, sebab itu kerja dekorasi pada tokong ini dibuat secara berperingkat. Kami juga sedang membina bangunan ruang pejabat untuk tokong ini,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata selain masyarakat Cina, bangsa lain turut mengunjungi tokong tersebut hampir setiap hujung minggu bagi mengambil gambar perkahwinan atau berswafoto di luar perkarangan tokong itu.

Katanya bersempena perayaan Tahun Baharu Cina kali ini, pihaknya menyasarkan 500 hingga 1,000 masyarakat Tionghua berkunjung ke tokong tersebut dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

“Persiapan rapi sudah dibuat sejak enam bulan lalu dengan pelbagai hiasan di sini. Walaupun ruang tokong ini besar, tetapi pihak kami perlu mengehadkan pengunjung kerana tidak mahu menjadi punca kluster COVID-19,” katanya.

Selain itu beliau berkata pihaknya turut mengehadkan hanya 30 orang dibenarkan bagi satu-satu masa untuk tempoh 15 minit bagi setiap individu semasa upacara sembahyang. 

Katanya individu yang hadir diminta mematuhi penjarakan sosial, lengkap menerima dua dos vaksinasi serta memakai pelitup muka. – Bernama


Sumber: www.getaran.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI