26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023
spot_img

Madu Miera Leyana tak mahu cerai, nak pertahan rumah tangga dibina 28 tahun lalu

Meskipun rumah tangga goyah sejak dua tahun lalu, madu kepada pelakon Miera Leyana iaitu Adibah Abdul Mutalib  tidak berhasrat memfailkan perceraian terhadap suaminya, Rosland Othman.

Menurut laporan BH Online, wanita berusia 50 tahun itu masih sayangkan ‘masjid’ yang dibina sejak 28 tahun lalu walaupun suaminya mengamalkan poligami.

Foto: NSTP/Mohd Fadli Hamzah

Adibah berkata, dia hanya ingin melihat suaminya yang berusia 50 tahun itu menjadi lebih bertanggungjawab terutama membabitkan soal pemberian nafkah.

“Sebagai seorang isteri, sudah tentu saya ingin menyelamatkan perkahwinan kami. Sememangnya, saya tak pernah terfikir untuk bercerai. Saya cuma mahu suami lebih bertanggungjawab dan adil dalam soal pemberian nafkah.
“Nafkah adalah tanggungjawab suami, jadi saya tidak perlu meminta-minta,” katanya selepas selepas sebutan proses sulh di Mahkamah Syariah Putrajaya, Putrajaya pagi tadi.

IMG 5466

Pada masa sama, dia mendakwa suaminya yang juga ahli korporat itu hanya menghulurkan nafkah sekiranya dituntut selain diberikan melalui orang tengah.

“Kami sukar berkomunikasi disebabkan nombor saya disekat sejak 21 September 2021. Justeru, Rosland hanya berhubung dan memberi nafkah melalui anak.
“Saya tiada masalah untuk selesai dan berbincang secara bersemuka berhubung soal ini dengan Rosland. Pulanglah ke rumah dan bincang secara baik untuk capai kata sepakat antara kedua pihak,” ujarnya.

Terdahulu, Rosland gagal menghadiri prosiding kes nusyuz yang difailkan sendiri di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur pada 31 Januari lalu sebelum diperintah membayar kos RM500 kepada peguam dan isteri pertama.

Peguam Adibah, Mohd Junid Ramli berkata, peguam defenden iaitu Datuk Seri Amli Embung hadir dan memohon satu tarikh bagi dimasukkan pembelaan terhadap tuntutan.

Tambah Mohd Junid, pendaftar mahkamah menetapkan proses sulh akan disambung pada 14 April ini untuk menyelesaikan dokumentasi bagi menjawab pembelaan.

IMG 6256

Hasil perkahwinan bersama isteri pertama, Rosland mempunyai lima orang anak manakala bersama Miera pula dikurniakan seorang cahaya mata perempuan yang kini berusia dua tahun.

Sumber: BH Online (Farihad Shalla Mahmud)

Sumber: www.malay.news

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI