26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023
spot_img

Mujur ada caruman! Koma sejak 6 bulan lalu, ‘rider’ terima faedah PERKESO

Nasib seorang penghantar makanan, Muhammad Hafizi Idris, 34, yang koma sejak enam bulan lalu akibat kemalangan jalan raya terbela apabila beliau mendapat faedah Hilang Upaya Sementara daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Mangsa adalah pencarum di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) menerusi Program PenjanaGig dan layak menerima RM7,000 sekali gus meringankan kos perbelanjaan dan rumah tangga.

Menteri Sumber Manusia, V. Sivakumar, yang menziarahi Muhammad Hafizi, telah menggesa individu yang bekerja sendiri supaya mencontohi mangsa yang mendaftar dan mencarum skim perlindungan selain tidak lupa memperbaharui caruman.

“Ambil tindakan pencegahan dengan berhati-hati sewaktu di jalan raya, memastikan kenderaan dalam keadaan baik dan pastikan anda memiliki skim perlindungan kerana bak kata pepatah, malang tidak berbau,” katanya.

Sivakumar berkata demikian ketika ditemui selepas menziarahi Muhammad Hafizi di Wad Neurologi, Hospital Sungai Buloh, semalam.

Dari kiri; Isteri mangsa, Norfarahin Jamsari, Sivakumar, Dr. Jasmeet Singh dan Ketua Eksekutif PERKESO; Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman

Turut hadir adalah Ketua Eksekutif PERKESO; Dato’ Sri Dr. Mohammed Azman Aziz Mohamed,  Pengarah Hospital Sungai Buloh; Dr. Jasmeet Singh A/L Sucha Singh dan isteri mangsa, Norfarahin Jamsari, 25.

ABU 3085

Sivakumar bersama Norfarahin ketika ditemui di Hospital Sungai Buloh semalam

Sementara itu, Sivakumar memaklumkan, seramai 1,509 gig ‘rider’ di bawah perlindungan SKSPS terlibat dalam kemalangan dan 32 daripadanya temui ajal pada tahun lalu.

“PERKESO menganggarkan sebanyak 125 kes tuntutan pekerja GIG ditolak. Antara sebabnya adalah kerana tidak memperbaharui caruman atau langsung tidak mencarum di bawah SKSPS.
“Saya difahamkan ramai Orang Bekerja Sendiri masih gagal membuat caruman serta memperbaharui caruman tahunan SKSPS,” ujarnya.

Bagi isteri mangsa pula, dia mengakui terkesan dengan kejadian tersebut apatah lagi hanya bekerja sebagai jurujual, namun bersyukur atas bantuan dihulurkan pihak PERKESO.

ABU 3120

Sivakumar menyerahkan kotak bantuan kepada Norfarahin

“Saya sedih sebaik mendapat tahu suami kemalangan daripada kawan ‘rider’. Akibat kejadian itu, suami mengalami kecederaan parah di kepala dan patah tangan kiri serta patah peha kiri.
“Tapi melalui bantuan PERKESO, ia amat membantu dari segi komitmen seperti membayar kereta dan sebagainya,” katanya.

Terdahulu, Muhammad Hafizi terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta sewaktu dalam perjalanan menghantar pesanan makanan kepada pelanggan di Jalan Haji Dorani, Sungai Besar, Tanjong Karang pada 29 Ogos lalu.

Sumber: www.malay.news

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI