26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023
spot_img

Penduduk Terpegun Melihat Makcik Ni Bonceng Ikan Baung Seberat 27kg – “Rezeki Dia Dapat Jual RM400”

Ikan besar tersebut merupakan ikan baung merah yang telah ditangkap di sungai berdekatan oleh suami mak cik berkenaan, Roslan Yatim Mustapa berusia 58 tahun, lapor Harian Metro.

Video yang tular pada bulan lalu menunjukkan seorang mak cik menunggang motosikal dengan membawa seekor ikan yang bersaiz besar di belakangnya.

07092022 big fish 02 696x1175 1

Katanya, ketika video yang tular itu dirakam, isterinya Noraini Adnan, 55 tahun pada ketika itu dalam perjalanan menuju ke tempat peraih ikan di Kampung Kuala Slim, Perak dan video tersebut dirakam oleh seorang penduduk yang terserempak dengannya.

Menurut Roslan, ikan baung itu adalah yang terbesar pernah diperolehinya dalam tempoh 30 tahun sejak dia menjadi nelayan darat.

07092022 big fish 03 696x1163 1

Penduduk di kawasan itu memanggil ikan baung merah sebagai ‘Serigala Merah’ dan kata Roslan ia dijual pada harga RM400 yang boleh dijadikan sumber pendapatan tambahan buat keluarganya.

Roslan memasang tajur di Sungai Bernam dan menggunakan ikan keli sebagai umpan. Dia bagaimanapun terkejut besar apabila berjaya menaikkan seekor ikan baung merah seberat 27 kilogram.

07092022 big fish 04 696x942 1

Ikan baung merah berasal dari Sungai Mekong, Vietnam dan dikategorikan oleh Jabatan Perikanan sebagai ikan pemangsa dan merupakan antara 32 spesies ikan yang tidak dibenarkan untuk dilepaskan ke dalam sungai, empangan, tasik dan lombong di negara ini, lapor Berita Harian.

Kewujudan ikan baung merah di Sungai Bernam mulai disedari sejak beberapa bulan lalu apabila setiap minggu akan terdapat lebih kurang 10 ekor ikan berkenaan yang berjaya ditangkap.

Kewujudannya di sungai selain Sungai Mekong akan memberi ancaman kepada ekosistem perairan yang berkenaan sekiranya ia membiak kerana sifat agresifnya yang memakan pelbagai hidupan asal dalam air termasuk anak ikan tempatan dan spesies udang.

07092022 big fish 05 300x548 1

Bagaimana ikan baung merah boleh berada banyak di Sungai Bernam dan sudah terlepas dari sangkar adalah tidak diketahui, mungkin akibat pada musim banjir yang lalu.

Walaupun ikan baung merah mendapat pasaran baik, Jabatan Perikanan negeri tidak menggalakkan para penternak ikan air tawar menternak ikan baung merah secara komersial dan sekiranya terdapat penternak yang berbuat demikian, pihak mereka akan membuat pemantauan supaya ikan tersebut hanya berada di dalam sangkar dan tidak melepaskannya ke dalam sungai.

Sumber: mimbarraudhah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI