26.6 C
Kuala Lumpur
Monday, March 20, 2023
spot_img

Pengalaman Luar Biasa, Menyeronokkan di Muzium Ilusi Kuala Lumpur


Muzium Ilusi Kuala Lumpur (MOIKL) kini dibuka semula kepada orang ramai setelah terpaksa ditutup sepanjang tempoh pandemik.

Diperbaharui dengan susun atur baharu dan pameran yang lebih unik, MOIKL adalah tarikan yang berbaloi untuk dilawati semua lapisan umur. 

Di sini adalah tempat untuk anda merasai keseronokan, hiburan, kekeliruan dan kekaguman.

Museum of illusions

Ia adalah tempat untuk anda meneroka pengalaman menarik secara visual, deria dan belajar perkara baharu. Adakah anda bersedia untuk menempuh pengembaraan ini? 

MOI merupakan muzium berkonsepkan abad ke-21 yang menawarkan pengalaman muzium yang interaktif dan akan membuat setiap pengunjung berasa teruja.

MOI pertama telah dibuka di Zagreb, Croatia pada tahun 2015 dan sejak itu, jenama MOI telah berkembang sehingga 37 buah muzium. 

Jumlah ini termasuk cawangan di New York, Chicago, Paris, Madrid, Vienna, Athens, Istanbul, Doha, Dubai, Kaherah, Shanghai, New Delhi dan Toronto.

Ini menjadikan MOI sebagai cawangan muzium swasta yang paling pantas berkembang.

Museum of illusions Tilted room2

Setiap muzium direka untuk merangkumi bilik ilusionistik, ilusi optik dan sebuah bilik permainan yang dilengkapi dengan permainan yang menguji minda.

Muzium ini turut dilengkapi dengan pameran sains, matematik dan psikologi yang membolehkan pengunjung belajar tentang penglihatan, persepsi dan juga otak manusia melalui pameran-pameran yang menarik dan menyeronokkan. 

“Kami sangat teruja dapat beroperasi semula selepas pandemik. MOIKL yang baharu kini tampil lebih baik dan menyerlah.

Ia adalah satu-satunya muzium yang menawarkan pengalaman deria buat semua rakyat Malaysia. Terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, MOIKL sangat mudah untuk diakses.

MuseumOfIllusions Chair Illusions

Jadi, pengunjung boleh menjadikan muzium ini sebagai lokasi untuk team building, lawatan sekolah dan pelancaran jenama,” ujar Pengurus Pemasaran dan Jualan, MOIKL, Stanley Ng Kar Hoong.

MOIKL baharu mempersembahkan 50 pameran yang tidak akan mengecewakan.

Antara tarikan yang menjadi perhatian ramai ialah Vortex Tunnel yang membuat minda dan tubuh anda ‘tertipu’, di mana anda terasa seperti lantai yang dipijak sedang bergerak sedangkan tiada sebarang pergerakan berlaku.

Museum of illusions Infinity room2

Seterusnya ialah Infinity Room dan Infinity Well. Bilik Infiniti merupakan satu ruang istimewa yang memberi peluang untuk anda melihat sendiri kesan infiniti dari setiap sudut. Lihat sendiri bagaimana ilusi optik terhasil, dan jangan lepaskan peluang untuk merakam foto anda untuk dikongsi ke akaun sosial media.

Manakala, Infinity Well, anda kini berpeluang meneroka pengalaman terapung di dalam perigi. 

Pameran Following Eyes juga tidak boleh dilepaskan. Ini merupakan satu ilusi optik yang memperlihatkan mata cekung yang kelihatan seperti cembung. 

Jadi, jika anda perhatikannya dengan cukup lama dan bergerak ke kiri serta ke kanan, mata ‘milik’ P. Ramlee ini kelihatan seperti mengekori anda ke mana-mana saja anda pergi!

MuseumOfIllusions Kaleidoscope

“Kami percaya bahawa ilusi semata-mata tidak cukup untuk membuat pengunjung berasa teruja dan seronok. Jadi, kami ingin mempelawa pengunjung untuk mengetahui cara-caranya dan menerokai bagaimana  otak kita berfungsi. 

Kami ingin menarik minat rakyat Malaysia untuk mengubah persepsi mereka dan menunjukkan kepada mereka bahawa tidak semua perkara yang dilihat dengan mata kasar adalah benar.

Hal ini secara tidak langsung dapat mendidik pengunjung dan membantu mereka untuk belajar cara otak kita menerima sesuatu yang kita lihat,” menurut Pengurus Projek, MOIKL, Ana Jakovac. 

MOIKL turut mengadakan beberapa siri pameran hebat dan sesuai untuk dimuat naik di Instagram. 

MuseumOfIllusions Ames RoomMuseumOfIllusions 6

Ini termasuklah Ames Room, tempat yang sesuai untuk sesiapa saja berseronok dengan ketinggian mereka dan Reversed Room iaitu salah satu tempat anda boleh bermain dengan graviti.

Tunjukkan kreativiti anda dan bergayalah sebanyak mungkin dalam bilik ini.

MuseumOfIllusions ReversedRoom

Untuk maklumat lanjut dan tempahan tiket, sila layari  museumofillusions.my. Selain itu, anda juga boleh ikuti MOIKL di Instagram @museumofillusions_kl dan Facebook @moi.kualalumpur untuk kemaskini terbaharu mengenai acara dan promosi.

Jika tiket sudah ditangan, pastikan bateri telefon pintar anda terus ‘bernyawa’ supaya dapat merakam detik-detik menakjubkan di MOIKL. – Cendolpulut, 23 Jun 2022

MuseumOfIllusions 5

Gambar: Museum Of Illusions Kuala Lumpur


Sumber: www.getaran.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI