25.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023
spot_img

Port Paling Instagrammable Di Hanoi “Train Street” Dibuka Semula Kepada Pelancong

Jika melancong ke Hanoi, Vietnam antara tarikan yang menjadi tumpuan pelancong dari seluruh dunia adalah “Train Street”!

Bagaimanapun, lokasi hotspot itu telah ditutup kepada orang ramai sejak 2019 atas faktor-faktor keselamatan.

Namun, sejak beberapa bulan lalu — Train Street yang menjadi antara port OOTD dan Instagrammable itu dilaporkan kembali dibuka untuk kunjungan orang ramai termasuk pelancong asing.

Port Paling Instagrammable Di Hanoi Train Street Dibuka Semula Kepada

Terletak di tengah Hanoi, pelancong dapat menyaksikan kereta api meluncur laju di atas gerabak dengan bunyi yang kuat dan melihatnya melalui kawasan itu dalam jarak yang begitu rapat dengan bangunan di sepanjang landasan membuatkan lokasi tersebut menjadi tempat wajib dikunjungi oleh pelancong.

Bangunan-bangunan yang terletak di sepanjang jajaran laluan itu pula terdiri daripada kediaman yang kebanyakannya telah bertukar menjadi kafe, bar dan kedai cenderamata.

1663043995 903 Port Paling Instagrammable Di Hanoi Train Street Dibuka Semula Kepada

Keseronokan ‘menonton’ kereta api dari jarak dekat telah menarik ratusan ribu pelawat pada 2018 dan 2019, sekaligus menjadikan kawasan tersebut sebagai tempat tumpuan media sosial.

Namun pada Oktober 2019, pihak berkuasa Vietnam secara tiba-tiba menutup kawasan itu kepada pelancong atas alasan kesesakan dan kebimbangan keselamatan.

Pembukaan semula Train Street secara beransur-ansur berlaku ketika Vietnam berusaha untuk meningkatkan lagi sektor pelancongan selepas sempadan ditutup sepanjang wabak Covid-19.

1663043995 105 Port Paling Instagrammable Di Hanoi Train Street Dibuka Semula Kepada

Menurut salah seorang pemilik kafe berusia 51 tahun di situ, kerajaan tidak pernah membuka semula lokasi itu secara rasmi — tetapi ramai pemilik perniagaan memulakan sendiri operasi mereka sejak tiga atau empat bulan lalu.

Namun katanya, mereka tidak pasti berapa lama dapat bertahan dan risau sekiranya kerajaan mengarahkan agar mereka menutup semula operasi di kawasan itu.

“Kami bimbang kerajaan akan menutup kawasan itu semula. Tetapi selepas Covid-19, kami bergelut. Penduduk di sini perlu mencari rezeki, kita perlu meneruskan hidup,” ujarnya lagi.

1663043996 661 Port Paling Instagrammable Di Hanoi Train Street Dibuka Semula Kepada

1663043996 572 Port Paling Instagrammable Di Hanoi Train Street Dibuka Semula Kepada

Pada 2019 — Vietnam menerima 18 juta ketibaan pelancong antarabangsa, manakala pada separuh pertama 2022, hanya 602,000 pelancong asing memasuki negara berkenaan.

Laluan kereta api yang melintasi jalan Dien Bien Phu jalan Tran Phu itu bermula sejak zaman penjajahan Perancis.

Ia dibina pada tahun 1902, tetapi masih memainkan peranan penting untuk pelancong tempatan dan asing hari ini.

1663043997 80 Port Paling Instagrammable Di Hanoi Train Street Dibuka Semula Kepada

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI