31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 2, 2023
spot_img

Resepi Puding Roti Marble Guna Sukatan Cawan. Cantik Dan Sedap Sangat Kejadiannya. Wajib Try!


Bahan-bahan yang diperlukan :
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 180ml susu cair
  • 10g serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air
  • 2 -3 sudu besar serbuk koko (guna jenama van houten dan bancuh dengan air panas dahulu)

Resepi Puding Roti Marble Guna Sukatan Cawan Cantik Dan Sedap

CARA PENYEDIAAN RESEPI PUDING ROTI MARBLE :

▶️ Campurkan 3 cwn air, serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk. Kacau rata & didihkan sehingga agar-agar larut & tak berkentul-ketul.

▶️ Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar-agar yang sudah didihkan tadi.

▶️ Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.

▶️ Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu adunan biarkan warna asal. Dan satu adunan pula masukkan serbuk koko.

▶️ Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal, kemudian sesenduk lagi adunan coklat.

▶️ Ulang hingga habis! ketika melapis atau memarblekan hendaklah dengan cepat sebab puding atau agar-agar ni mudah sejuk atau membeku.

1654934790 46 Resepi Puding Roti Marble Guna Sukatan Cawan Cantik Dan Sedap

▶️ Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.

 

BACA JUGA : Resepi Ikan Kerapu Masak 3 Rasa Yang Paling Sedap. Yang Suka Pedas, Korang Boleh Try Resepi Ni. Memang Pedas Padu!

 

Siap untuk dihidang! Fuh, puding roti ni memang tak rugi korang buat. Make sure, lepas ni kalau ada roti dah nak expired tu korang buat je puding roti macam ni. Simpan dalam peti tau, tahan sikit. Nak makan tinggal ambil je. Wajib makan dalam keadaan sejuk!

1654934790 79 Resepi Puding Roti Marble Guna Sukatan Cawan Cantik Dan Sedap

Korang nak guna apa je brand roti pun tak kisah. Janji roti keping. Yang tak pandai nak baking atau nak buat kuih pun boleh buat puding ni. Sebab sukatan yang di gunakan hanya menggunakan sukatan cawan. Tak renyah untuk korang yang baru first time nak cuba.

Ribuan terima kasih di ucapakan kepada Cik Puan Nurha Muhammad kerana sudi berkongsi resepi puding roti marble yang mudah, cantik dan sedap ini di Facebook. Semoga ianya bermanfaat buat kita semua. Selamat mencuba!


Sumber: kongsiresepi.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI