26.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023
spot_img

“Respek!” – ‘Adik 14 Tahun Jadi Wali Nikahkan Kakak.’ Masih Muda Tapi Berani Tunaikan Tanggungjawab

‘Adik 14 tahun jadi wali nikahkan kakak.’ Masih muda tapi berani tunaikan tanggungjawab sebagai seorang wali kepada kakaknya. Keberanian remaja ini mengundang rasa sebak warganet.

Tidak semua remaja seusianya mampu dan berani menjalankan tanggungjawab sebegini besar.

Adik 14 Tahun

Adik berusia 14 tahun menjadi wali nikahkan kakak, ramai sebak dan puji berani. Biarpun masih muda, remaja lelaki itu tetap menunaikan tanggungjawabnya dengan berani dan lancar.

Menerusi rakaman berdurasi satu minit 23 saat yang tular pada laman sosial TikTok, seorang remaja lelaki bernama Irfan melafazkan akad pernikahan kakaknya di sebuah masjid sambil diperhatikan ahli keluarga kedua-dua belah pihak pengantin lelaki dan perempuan.

@lizabakar72 pernikahan kakak Diwali oleh adik nya yg berumur 14thn suasana menjadi sayu Dan pilu dengan tangisan adik nya😭 #fypシ #fyp #foryoupage ♬ original sound – Liza bakar

Jadi Wali

“Pernikahan kakak diwalikan oleh adiknya yang berumur 14 tahun. Suasana menjadi sayu dan pilu dengan tangisan si adik.”

Video yang dikongsikan pengguna TikTok @lizabakar72 itu memperlihatkan ramai jemputan sebak dan sayu berpelukan, malah tangisan kedengaran menyelubungi suasana.

Malah Irfan sendiri tidak dapat menahan pilu menitiskan air mata usai menjalankan tugasnya sebagai wali.

Nikahkan Kakak

Biarpun masih muda, lafaz ijab remaja itu begitu lancar. Menerusi ruangan komen, seorang pengguna TikTok Shim Al Ganu memberitahu telah membantu Irfan bagi mempermudahkan Irfan menunaikan tanggungjawabnya di dalam majlis berkenaan.

“Saya Penolong Pendaftar pada akad nikah ini. Pada mula adik Irfan tidak mahu menikahkan kakaknya. Beliau malu. Namun selepas saya pujuk dan memberikan semangat, dia okay. Saya siapkan teks sahaja,” titipnya.

Warga maya rata-rata sebak dan mengakui turut menitiskan air mata melihat remaja itu menjalankan tanggungjawabnya sebagai wali.

Masih Muda

– “14 tahun dengan tanggungjawab besar seorang ketua keluarga. Mahram kakaknya. Sayu hati saya melihatnya tetapi bangga, moga adik Irfan sentiasa di dalam barakah-NYA.”

– “Kecil lagi adik ini memikul tanggungjawab menjadi wali kakaknya, moga rumah tangga yang dibina kekal ke syurga.”

-“Alhamdulillah, pastinya si adik akan membesar menjadi insan yang sangat bertanggungjawab dan bakal imam untuk keluarganya nanti.”

-“Alhamdulilkah lancar, smooth sahaja. Siapa tengok banyak kali kite geng. Tahniah adik, sangat bertanggungjawab dan berani.”

Tapi Berani

SIAPA LAYAK MENJADI WALI?

Wali bererti teman karib, pemimpin, pelindung atau penolong yang terdiri daripada ahli waris lelaki yang terdekat kepada pengantin perempuan. Ia juga merupakan salah satu rukun dalam perkahwinan dan salah satu syarat sah nikah.

Syarat-syarat sah menjadi wali ialah:– Islam– Baligh (sekurang-kurangnya sudah berumur 15 tahun)– Berakal (Orang gila, mabuk dan orang yang sangat bodoh tidak sah menjadi wali).– Lelaki– Adil– MerdekaManakala orang buta atau bisu pula adalah diharuskan menjadi wali kerana ia boleh menimbang dan memikirkan mengenai soal kufu dan hal-hal kepentingan kepada wanita, selagi ia boleh memahami isyarat serta tulisan dan memenuhi syarat sah menjadi wali.

Tunaikan Tanggungjawab

SUSUNAN WALI MENGIKUT TERTIB

Menurut urutan tertib wali, orang yang bertanggungjawab menjadi wali menikahkan pengantin perempuan ialah bapa kandung, datuk sebelah bapa ke atas kemudian ketiga ialah saudara lelaki seibu sebapa dan seterusnya seperti berikut:1. Bapa kandung2. Datuk sebelah bapa ke atas3. Saudara lelaki seibu-sebapa4. Saudara lelaki sebapa5. Anak saudara lelaki seibu-sebapa6. Anak saudara lelaki sebapa7. Bapa saudara sebelah bapa seibu-sebapa8. Bapa saudara sebelah bapa sebapa9. Anak lelaki bapa saudara sebelah bapa seibu-sebapa ke bawah10. Anak lelaki bapa saudara sebelah bapa sebapa ke bawah11. Bapa saudara seibu-sebapa12. Bapa saudara bapa sebapa13. Anak lelaki bapa saudara seibu-sebapa14. Anak lelaki bapa saudara sebapa ke bawah15. Bapa saudara datuk seibu-sebapa16. Bapa saudara datuk sebapa17. Anak lelaki bapa saudara datuk seibu-sebapa ke bawah18. Anak lelaki bapa saudara datuk sebapa ke bawah19. Muktiq (tuan kepada hamba perempuan yang dibebaskan)20. Sekalian asabah kepada seorang muktiq21. Raja atau sultan

“Sekiranya wali pertama tiada, hendaklah diambil wali yang kedua dan jika wali kedua tiada, hendaklah diambil wali ketiga dan begitulah seterusnya mengikut tertib.”

Bagaimanapun, permohonan perkahwinan menggunakan wali hakim adalah dibolehkan atas beberapa sebab iaitu :

  1. Tiada wali yang sah daripada nasab
  2. Wali ghaib
  3. Anak tidak sah taraf
  4. Wali enggan
  5. Wali dalam ihram atau umrah
  6. Wali tidak cukup syarat

Tamat.

Sumber: www.kashoorga.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI