23.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023
spot_img

“Respek!” – Budak Lelaki Ini Sanggup Bertandang Ke Kedai Elektronik Setiap Hari, Guna Tablet Pameran Untuk Buat Kerja Sekolah

Oleh kerana di sekolahnya para pelajar memerlukan akses internet dan komputer, laptop ataupun tablet untuk membuat kerja sekolah, tetapi disebabkan keluarga Guilherme yang miskin, kanak-kanak itu tidak mempunyai kelengkapan sedemikian di rumah.

Seorang pelajar berusia 10 tahun yang dikenali sebagai Guilherme Santiago berasal dari keluarga yang miskin di Recife, Brazil dan dia tidak mempunyai apa-apa gajet moden untuk membuat kerja sekolah seperti yang dikehendaki gurunya.

26082022 tablet 01

Setiap hari, Guilherme akan pergi ke sebuah kedai elektronik berhampiran dan menggunakan tablet yang dipamerkan di situ untuk menyiapkan kerja sekolahnya. Kehadiran Guilherme menggunakan tablet di situ memang disedari oleh para pekerja di kedai berkenaan.

Guilherme yang merupakan salah seorang pelajar pintar di sekolah bagaimanapun tidak berputus asa dan berusaha untuk mendapatkan akses internet. Ternyata budak lelaki berusia 10 tahun ini sememangnya cerdas dan mempunyai idea yang bijak, tanpa memberi alasan untuk tidak menyiapkan kerja sekolah.

26082022 tablet 03

Video itu kemudiannya dimuat naik di media sosial sebelum dikongsi di Twitter dan menjadi tular sehingga mencecah lebih 12 juta tontonan pada tahun 2019.

Satu hari, ketika dia sedang asyik menyiapkan kerja sekolahnya, seorang pengunjung kedai telah merakam video aksinya yang gigih membuat kerja sekolah menggunakan tablet Samsung di kedai berkenaan.

26082022 tablet 02

Salah seorang pekerja kedai memberitahu pada mulanya Guilherme menggunakan telefon pintar untuk membuat kerja sekolahnya, namun kemudian mereka mempelawa Guilherme untuk menggunakan tablet yang dipamerkan demi keselesaannya.

“Budak ini tiada akses internet, pergi ke pusat beli-belah dan gunakan tablet di sini untuk membuat kerja sekolahnya. Pujian kepada kakitangan kedai itu yang membenarkan dia menggunakannya selama mana yang dia perlukan,” ciapan di Twitter itu berbunyi.

26082022 tablet 04

Difahamkan Guilherme bersekolah di Sekolah Bandaraya Abilio Gomes yang mempunyai pelajar seramai 278 orang, namun sekolah itu hanya mempunyai 12 komputer jenis tablet untuk kegunaan para pelajar.

Namun begitu, tidak kurang juga yang mengkritik pihak sekolah kerana gagal menyediakan komputer secukupnya untuk kegunaan pelajar melakukan tugasan.

26082022 tablet 05

Kisah Guilherme yang menggunakan tablet Samsung ini menjadi tular sehingga mendapat perhatian pihak Samsung yang kemudian bermurah hati mendermakan dua buah tablet kepada Guilherme Santiago dengan segala urusan pembayaran dan insurans ditanggung oleh mereka.

Sumber: mimbarraudhah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI