23.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023
spot_img

Sah! Tiada Lagi Negara Bernama Turki, Kini Rasmi Tukar Nama

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menerima dan mengesahkan surat dari Ankara, meminta nama negara mereka ditukar daripada ejaan Inggeris ‘Turki’ kepada ‘Türkiye’, disebut tur-key-YAY.

Dipetik dari Guardian, Ini berlaku selepas Presiden Recep Tayyip Erdogan melancarkan kempen penjenamaan semula lewat tahun lalu, kerana fakta bahawa mereka percaya bahawa nama itu mewakili rakyat mereka dengan lebih sahih. Dikatakan juga bahawa mereka tidak lagi mahu dikaitkan dengan burung gallinaceous, ayam turki, serta perkataan ‘turkey’ yang mempunyai definisi yang tidak menarik.

Sah Tiada Lagi Negara Bernama Turki Kini Rasmi Tukar NamaRecep Tayyip Erdogan, VIA Daily Sabah

“Türkiye diterima sebagai jenama payung untuk negara kita di peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Türkiye ialah perwakilan dan ekspresi terbaik budaya, tamadun dan nilai rakyat Turki,” kongsi Erdogan.

IKLAN

PBB sejak itu telah menerima perubahan itu, dengan menyatakan bahawa negara-negara dibenarkan untuk memilih cara mereka ditangani.

“Ia bukan isu, bukan untuk kita terima atau tidak terima. Negara bebas memilih cara mereka mahu dinamakan. Ia tidak berlaku setiap hari tetapi bukan perkara luar biasa negara menukar nama mereka,” kata Jurucakap PBB Stephane Dujarric.

Ini bukan kali pertama negara menukar nama mereka!

Pada Januari 2020, Holland  tidak lagi kerana negara itu secara rasmi menjadi Netherlands. Ini dilakukan kerana mereka mahu mengelak daripada dikaitkan dengan budaya kegiatan dadah di red light district di Amsterdam.

***Jangan lupa langgan saluran Telegram Murai untuk kemas kini berita terkini. 

Sumber: murai.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI