26.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023
spot_img

“Sebаk betul…” – Wanita Cina ini dibela keluarga angkat Melayu, jejak kasih dengan abang kandung selepas 50 tahun

sebaknya wanita cina dibela keluarga angkat melayu 50 tahun terpisah bertemu semula abang kandung sinar plus 63181fc4a0aaa

HAMPIR setengah abad terpisah, pertemuan semula dua saudara kandung membuatkan ramai yang sebаk. Biarpun berbeza agama, abang dan kakak ipar tidak berputus asa menjejaki adik, menautkan kembali ikatan kasih 50 tahun terpisah biarpun masing-masing sudah mencecah usia emas.

Hamsiah Mohamad, 58, yang merupakan merupakan anak keenam daripada tujuh beradik gembira akhirnya dapat bersua dаrah daging sendiri yang terpisah sejak kecil.

Hamsiah diserahkan kepada pasangan suami isteri Melayu ketika dilahirkan untuk dijadikan anak angkat memandangkan pasangan itu masih belum dikurniakan anak ketika keluarganya tinggal di Bukit Besi, Dungun, Terengganu.

1 9

Hamsiah anak ketiga manakala Kok Ong adalah anak ketiga daripada tujuh adik beradik.

Usaha menjejak wanita itu digerakkan abang ketiganya, Ling Kok Ong, 66 dan yang dan kakak ipar, Josephine Ng, 62.

Menurut Josephine, usaha dilakukan bagi mengeratkan semula hubungan antara mereka yang terpisah sejak Hamsiah dilahirkan.

“Walaupun terpisah, kami semua sentiasa mengingati Hamsiah lebih-lebih lagi ibunya. Ibu Hamsiah ada menyebut teringin sangat bertemu beliau sebelum menutup mata.

“Sebab itulah saya dan suami datang dari Singapura ke Terengganu untuk menjejakinya,” katanya.

Pasangan itu terdahulu pernah ke Bukit Besi namun terpaksa pulang dengan hampa kerana diberitahu keluarga angkat Hamsiah sudah berpindah dan bapa angkatnya pula sudah meninggal dunia.

Namun dengan bantuan Setiausaha Kehormat Persatuan Sejarah Malaysia Kawasan Dungun, Wan Mohd Rosli Wan Ngah yang turut meminta bantuan Ahli Persatuan Sejarah Malaysia Kawasan Dungun, mereka menjejaki keluarga itu kerana ada dalam kalangan ahlinya mengenali anak saudara Hamsiah.

1 10

Josephine (kanan), isteri kepada Kok Ong dan juga kakak ipar Hamsiah berusaha merealisasikan permintaan ibu mentuanya untuk bertemu wanita itu sebelum menutup mata

Dengan bantuan anak saudara Hamsiah, pasangan itu dibawa ke Bukit Payong, Kuala Terengganu untuk dipertemukan. Tidak hanya itu, Josephine berkongsi akan kembali semula untuk membawa bersama ibu mereka bertemu Hamsiah.

Kok Ong yang berusaha merealisasikan permintaan ibu mereka meluahkan kesyukuran dan rasa gembira kerana akhirnya dapat bertemu dengan adiknya itu.

“Saya gembira dan bersyukur kerana dapat menunaikan permintaan ibu kami untuk menjejaki Hamsiah di Malaysia.

“Sudah lama kami berharap untuk bertemu dia dan kali ini harapan itu menjadi kenyataan,” katanya.

Dalam kegembiraan bertemu saudara kandung, Hamsiah berkongsi beliau hanya mengetahui status dirinya sebagai anak angkat ketika berusia 15 tahun.

“Walaupun selama ini saya dijaga keluarga angkat, mereka melayani saya sama seperti adik-beradik yang lain. Saya membesar dan dijaga dengan baik.

“Saya bersyukur kerana akhirnya ditemukan kembali dengan adik beradik kandung. Bersyukur sangat kerana saya memiliki keluarga yang besar,” ujarnya yang mempunyai dua anak dan mengusahakan perniagaan kedai makan di Taman Tasek, Bukit Payong, Terengganu.

Warga maya rata-rata sebak dan meluahkan kesyukuran melihatkan pertemuan yang menautkan kembali kasih dua adik beradik yang terpisah itu.

Komen netizen:

Capture 33

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: www.keramatviral.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI