23.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, February 4, 2023
spot_img

Seekor Harimau Hampir Terlepas Menyebabkan Satu Zoo Panik


Sebuah zoo di Banjarnegara kecoh apabila semua pengunjung berasa panik akibat seekor harimau nyaris terlepas dari kurungan. 

Dalam kejadian tersebut, dikatakan seekor harimau benggala melompat hampir melepasi pagar kurungannya sehingga membuat kesemua pengunjung di situ berlari bertempiaran.

Jurucakap zoo tersebut, Nuh Rohmah berkata, harimau itu turut melompat ke bahagian bumbung di kandangnya yang setinggi lima meter.

Katanya, keadaan dapat dikawal apabila petugas zoo menggunakan obor untuk mengawal pergerakan haiwan itu.

27122021 41 2 harimau

“Selepas harimau itu panjat bumbung, kami berdepan kesulitan untuk menurunkannya dan akhirnya, kami terpaksa menembak pelali ke arah haiwan itu.

“Sebelum itu, kami juga menggunakan obor dan jaring untuk mengelak harimau tersebut keluar lebih jauh dan selepas sejam, haiwan itu dimasukkan semula ke kandangnya,” katanya.

Dalam pada itu, Nur Rohmah juga memberitahu, semua pengunjung dapat dibawa keluar dengan selamat tanpa sebarang kecederaan. Ianya merupakan kali pertama kes seperti ini berlaku di zoo tersebut.

“Zoo kami tetap akan dibuka pada Tahun Baharu ini dan kami member jaminan insiden serupa tidak akan berulang,” ujarnya.

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI