27.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023
spot_img

Selami Budaya Borneo Di Tengah-Tengah Kuala Lumpur!


Selami warna dan rasa Borneo, Intermark Mall dengan kerjasama Borneo Street KL mempersembahkan ‘Amazing Borneo’ (AB), pameran kebudayaan Sabah dan Sarawak.

Buat julung kalinya diadakan, pameran ini bakal menampilkan aneka budaya kedua-dua negeri ini melalui pakaian adat, alatan muzik, kraftangan dan sudah tentu makanan yang menawan.

Menawarkan pengalaman yang unik kepada pengunjung, AB bertujuan untuk mempromosikan dan memelihara budaya asli Malaysia Timur sempena perayaan Gawai sepanjang bulan Jun. 

Foto 1 Amazing Borneo

Pengunjung boleh merasai pengalaman membeli-belah dengan sentuhan Borneo di Amazing Borneo Gallery, apabila mereka menyertai bengkel dan menyaksikan persembahan kebudayaan. 

Dari demonstrasi menganyam bakul hingga demonstrasi membuat kek lapis Sarawak, galeri ini menjanjikan persembahan warisan dan budaya Malaysia Timur yang mengasyikkan. 

Bagi penggemar kraftangan, kunjungi pula Borneo Artisan Fair by Summer by Aisha di aras satu untuk pilihan kraf tradisional yang menarik.

Untuk peralatan rumah tenunan etnik pula, dapatkan di Living Circles Concept yang menawarkan pelbagai pilihan beg dan bakul rotan anyaman tangan.

Foto 2 Amazing Borneo

Intermark Mall berbesar hati meraikan perayaan-perayaan yang diilhamkan daripada budaya-budaya yang terdapat di Malaysia bagi mewujudkan pengalaman membeli-belah yang unik.

Misalnya, untuk sambutan Tahun Baru Cina yang lalu, pusat membeli-belah ini mempersembahkan Galeri Opera Opulance yang mempamerkan seni opera tradisional Cina.

Pada Hari Raya pula, Intermark Mall menganjurkan Galeri Meriah Raya yang mengangkat seni warisan wayang kulit yang unik.

Foto 3 Amazing Borneo

Amazing Borneo bakal berlangsung sepanjang bulan Jun sehingga 3 Julai 2022. Datanglah beramai-ramai dan pelajari budaya Borneo. Kemasukan adalah percuma! –  Cendolpulut, 23 Jun 2022

Foto 4 Amazing Borneo

Gambar: Intermark Mall

 


Sumber: www.getaran.my

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI