25.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 28, 2023
spot_img

‘TaptapLah’! Aplikasi koperasi atas talian pertama di Malaysia dilancarkan

Koperasi Tanjong Keramat (KTK), sebuah badan koperasi yang berpusat di Putatan, Sabah melancarkan aplikasi koperasi atas talian yang pertama di Malaysia, iaitu aplikasi TaptapLah.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick berkata, selain merapatkan jurang teknologi antara koperasi, ia juga boleh mendekatkan lagi aktiviti koperasi dengan generasi muda.

“Orang muda atau golongan belia ini dilihat lebih cenderung kepada kemudahan atas talian dari aspek langganan servis mahu pun pembelian produk.
“Ia dijangka mampu memberi manfaat kepada anggota koperasi dan masyarakat sekaligus meningkatkan lagi produktiviti sesebuah koperasi…
“…dalam memasarkan produk dan servis koperasi tersebut melalui sebuah platform digital,” katanya pada majlis pelancaran superapp TaptapLah oleh KTK di M Resort & Hotel di ibu negara, baru-baru ini.

Picture 3

Sementara itu, Pengerusi KTK Datuk Seri Yahya Hussin berkata, platform TaptapLah berfungsi memberi tumpuan kepada operasi perniagaan dan eksperimen dengan strategi digital yang berbeza.

Picture 1 1

“Ia menjadikan proses pengambilan anggota koperasi yang lebih mudah dan pantas selain sebuah pelaburan minimum untuk koperasi melabur dalam pendigitalan.
“Selain itu, kebanyakan anggota koperasi tidak mendapat akses penuh kerana kurang kesedaran mengenai tawaran dan servis yang ditawarkan oleh koperasinya sendiri.
“Dengan wujudnya TaptapLah ini, anggota  koperasi dan bukan anggota juga dapat menggunakan serta menilai servis koperasi melalui satu platform yang mesra pengguna,” ujarnya.

Dalam masa sama, KTK juga melancarkan Tabung Kasih Tanjong Keramat sebagai sebuah kesinambungan projek CSR Kongsi Rezeki hasil cetusan idea bersama selebriti popular, Neelofa.

Picture 6

Ia akan memfokuskan kepada bantuan kewangan kepada salah seorang pesakit Osteogenesis Imperfecta atau tulang rapuh iaitu Khayla Adha Mirza, 6, yang telah mengalami patah tulang sebanyak 40 kali.

Illustrative Mind Thought Bubble Instagram Post 2

Sumber: www.malay.news

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI