26.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023
spot_img

“Tegur Pemerintah Menghalalkan Hiburan” – Imam Masjidil Haram Ini Bukan Hanya Ditаrik Tаuliah, Malah Dipёnjаrа 10 Tahun  

‘Tegur pemerintah.’ Imam Masjidil Haram ini bukan hanya ditarik tauliah, turut ditahan dan dipenjara selama 10 tahun. Kalau sekadar ditarik tauliah, rasanya terlalu kecil di jalan dakwah ini.

Tegur Pemerintah

Tapi apabila menegur pemerintah kerajaan Arab Saudi menjadikan negara yang liberal dan membuka kelab-kelab malam menjadi ancaman kepada kerajaan Arab Saudi.

474656Kredit Foto: Internet

Nama Sheikh Saleh Al-Talib sedang popular dan trending di mana-mana media sosial sekarang ini. Persoalannya, siapakah Sheikh Saleh Al-Talib? Beliau sebenarnya merupakan bekas imam Masjidil Haram di Mekah.

Imam Masjidil Haram

Apa terjadi pada beliau? Sheikh Saleh Al-Talib telah ditangkap oleh Kerajaan Arab Saudi dan dikenakan hukuman penjara 10 tahun.

Sheikh Saleh Al-Talib tidak melakukan apa apa kesalahan jenayah . Beliau cuma menegur pemerintah Saudi yang mula menerapkan unsur-unsur liberalism dalam pemerintah negara itu.

Ini Bukan Hanya

Salah satu faktor yang paling ditentang Sheikh Saleh Al-Talib adalah Saudi menghalalkan pergaulan lelaki dan perempuan di tempat awam. Selain itu, beliau juga menentang keputusan kerajaan Saudi yang membuka kelab malam yang dikatakan “halal”.

Jadi, dalam satu khutbah Jumaat yang disampaikan beliau pada tahun 2018, beliau telah menegur pemerintahan Saudi secara tidak langsung berkaitan perkara itu.

Ditarik Tauliah

Kesannya, Sheikh Saleh Al-Talib ditahan dan dipenjarakan selama 10 tahun. Bukan itu sahaja, beliau juga turut dipecat sebagai imam Masjidil Haram.

Kesalahan yang diletakkan pada Sheikh Saleh Al-Talib adalah mengkritik kerajaan Saudi.

Turut Ditahan 10 Tahun

Beberapa hari lepas, kes Sheikh Saleh Al-Talib dibicarakan semula. Malangnya, kerajaan Saudi kekalkan hukuman penjara 10 tahun kepada Sheikh Saleh Al-Talib.

474657Kredit Foto: Internet

Apabila kuasa politik tidak berada di tangan orang yang beriman, maka mereka menggunakan kuasa politik itu utk menangkap dan memenjatakan orang yang beriman.

Sebab itulah umat Islam mestilah menguasai politik Islam ini agar tampuk kuasa itu berada di tangan orang yang ada agama. Noktah!

Kredit : Instagram Ustaz Ahmad Dusuki

Sumber: www.kashoorga.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI