26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023
spot_img

UK Laksana Kerja 4 Hari Seminggu! Gaji Kekal Penuh!


Sarikat-syarikat di Britain mengambil bahagian dalam program percubaan bagi melaksanakan sistem bekerja empat hari seminggu dengan pekerja masih menerima gaji penuh untuk sebulan, lapor akhbar The Sun kelmarin.

Beberapa negara telah berjaya melakukan percubaan sistem bekerja tersebut dalam tempoh enam tahun lepas dan kini, Britain mahu melaksanakan langkah serupa.

“Lebih 30 syarikat akan mengambil bahagian dalam kempen cara bekerja baharu yang lebih berani ini,” kata beberapa penganalisis.

Kajian baharu menunjukkan bahawa 78 peratus pekerja yang bekerja empat hari seminggu adalah lebih gembira dan kurang tertekan.

istockphoto 499876608 170667a

Menerusi kempen percubaan selama enam bulan itu, firma-firma terlibat akan menilai sama ada pekerja boleh melaksanakan produktiviti 100 peratus atau 80 peratus.

Program perintis itu diketuai oleh 4 Day Week Global dengan kerjasama firma pemikir Autonomy,  kempen 4 Day Week UK dan kumpulan  penyelidik dari Universiti Oxford, Kolej Boston serta Universiti Cambridge.

Pengurus Program Perintis  4 Day Week Global, Joe O’Connor berkata, lebih banyak syarikat bertukar kepada strategi yang memberi penekanan terhadap produktiviti bagi membolehkan mereka mengurangkan waktu bekerja tanpa menurunkan gaji.

“Kami teruja melihatkan momentum meningkat dan minat kepada program perintis ini serta sistem bekerja empat hari seminggu secara menyeluruh.

“Sistem ini mencabar model bekerja sedia ada serta membantu syarikat-syarikat bertukar kepada polisi bekerja yang memantau tempoh masa seseorang pekerja berada di pejabat, bagi memberi fokus kepada pengeluaran,” katanya.

Sebelum ini, respons luar biasa telah diterima dalam kempen percubaan sistem bekerja empat hari seminggu di Iceland pada 2015 hingga 2019.

Berdasarkan percubaan tersebut, pekerja didapati kurang tertekan dan mempunyai gaya hidup  seimbang, selain majikan mendapati bahawa tiada pengurangan dari segi produktiviti atau penyediaan perkhidmatan. – AGENSI 

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI