30.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 5, 2023
spot_img

Yakutsk, Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku -50 Celcius!

Sejarah menunjukkan manusia mampu beradaptasi walau di mana saja persekitarannya. Tidak kiralah sama ada persekitaran hutan, gurun, tundra, gunung-ganang atau pulau, manusia dapat hidup dan membina kehidupan mereka. Ini termasuk di bandar paling sejuk di dunia iaitu Yakutsk.

Suhu menjunam sehingga -50 darjah Celsius (-58 Fahrenheit) minggu ini di Yakutsk dalam cuaca sejuk yang luar biasa di Siberia yang dikenali sebagai bandar paling sejuk di dunia.

Yakutsk Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku

Terletak 5,000 km (3,100 batu) timur Moscow di kawasan permafrost di Timur Jauh Rusia, penduduk bandar perlombongan sering melihat termometer jatuh jauh di bawah -40.

1673855898 641 Yakutsk Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku

“Anda tidak boleh melawannya. Anda sama ada menyesuaikan diri dan berpakaian dengan sewajarnya atau anda menderita,” kata Anastasia Gruzdeva, yang turut memakai dua selendang, dua sarung tangan.

“Anda tidak benar-benar merasakan sejuk di bandar. Atau mungkin hanya otak yang menyediakan anda untuk itu, dan memberitahu semuanya normal,” tambahnya di bandar yang diselubungi kabus berais.

1673855899 61 Yakutsk Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku

Seorang lagi penduduk, Nurgusun Starostina, yang menjual ikan sejuk beku di pasar tanpa memerlukan peti sejuk atau peti sejuk, berkata tiada rahsia khusus untuk menangani kesejukan.

“Hanya berpakaian hangat. Berlapis-lapis, seperti kubis!”

1673855899 874 Yakutsk Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku

Yakutsk mempunyai populasi seramai 336,200 orang penduduk dengan kebanyakannya bekerja untuk Alrosa. Alrosa ialah sebuah syarikat perlombongan yang mengusahakan lombong berlian di bandar berkenaan.

1673855899 119 Yakutsk Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku

Untuk rekod — suhu di Yakutsk boleh mencecah -60 darjah Celsius.

Tetapi bagi penduduk tempatan, mereka percaya itu bukan suhu terendah pernah dicatatkan di situ.

Ini kerana mereka pernah mengalami cuaca sejuk melampau tetapi termometer hanya dapat merekodkan suhu sehingga -63 darjah Celsius.

1673855900 771 Yakutsk Bandar Paling Sejuk Di Dunia Kini Dilanda Suhu Beku

Sumber: rileklah.com

PERHATIAN: Kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui platform ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

BACA JUGA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -spot_img

Tentang Blog

TRENDING LAGI